JUMS Građevinsko- geodetska škola Tuzla

Bio-sigurnost za sve!

U sklopu projekta Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), kojim upravlja akademkinja, profesorica Mirsada Hukić, predstavljene su radionice za učenike JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla “Biosigurnost i biozaštita.”

Učenici, budući umjetnici, arhitekti, građevinari i geodeti su kroz seriju pažljivo dizajniranih radionica upoznati sa principima biosigurnosti, biološkim prijetnjama, kako ih prepoznati, prevenirati i/ili kontrolirati, kako kumunicirati međusobno i u javnom prostoru.

Imajući u vidu njihove talente, ljubav i opredijeljenost za umjetnost i arhitekturu, motivirani su da se odmah uključe u promociju biosigurnosti u školi i svojoj sredini, te da na orginalan i vizualno prepoznatljiv način prenose poruke u svrhu podizanja svijesti na temu biozaštite i biosigurnosti.

Učenici su upoznati sa savremenim problemima kojima se bave građevinarstvo i arhitektura, te su održane vježbe kritičkog razmišljanja kroz pitanja “Kako riješiti probleme zagađenosti zraka? Spriječiti nelegalnu gradnju ili prilagoditi zakonsku regulativu?” i na kraju diskutovati kako planiranje naselja i projektovanje enterijera mogu utjecati na svakodnevnicu kroz svoj doprinos mentalnom zdravlju i biosigurnosti. Ništa manje interesantne i važne su bile radionice koje su bile posvećene sajber sigurnosti, forenzičkim istraživanjima, potrazi za novim lijekovima,  aktivnostima na spriječavanju globalne pandemije, očuvanju mira i suradnju među zemljama, uz fokus na ljudska prava i transparentnu komunikaciju s javnošću, te istražuje kako diplomacija može doprinijeti rješavanju globalnih zdravstvenih kriza.

Radionice:

  1. Savremeni problemi civilizacije – osvrt na biosigurnost sa aspekta građevinarstva i arhitekture
  2. Vizualne poruke biozaštite
  3. Mikro svijet kroz objektiv
  4. Operacija Pandora
  5. Pioniri biosigurnosti – mladi kreiraju projekte
  6. Forenzička istraživanja: Od zagonetke do rješenja
  7. Izazov biosigurnosti: U potrazi za lijekom
  8. Glasna sigurnost: Izgradnja svijesti kroz podcast(ing)
  9. Međukulturalna komunikacija za mir
  10. Cyber sigurnost

Ishod radionica: Svi su stekli nova znanja, iskustva, sklopili poznanstva i uz to se dobro zabavili! Dokaz za to su brojne objave na društvenim mrežama i zahvalnice organizatorima (https://www.facebook.com/JUMSGGST).

Stalna podrška su im njihovi nastavnici Kadrija Ibišević, Senka Hukić Glamočak, Merima Turbić Mahmutović, Amila Osmić, Elvir Memić.  Za kreativnost, orginalnost i aktualnost sadržaja radionica odgovoran je veliki tim stručnjaka, naučnika, profesora, asistenata: Monia Avdić, Elma Dedovic Atilla, Merima Ibranovic-Salihović, Esad Mulabegović, Jasmina Pinjić, Adem Olovčić, Lejla Ramić-Mesihović, Dino Kečo, msc. Adnan Miljković, Naida Fatić, Nataša Tandir, Neira Crnčević, Sara Deumić,Selena Hadžić, Ana Lalović, Nerina Krdžalić, Emina Pramenković, Aida Lavić, Ena Konjalić, Aja Borić
Ahmed El Sayed, Irhad Mrkonja, Irfan Bidžević.